Az okos otthon rendszer egységei

okos otthon rendszer egységei

Első hallásra sokak számára bonyolultnak tűnhet, ahogy egy okos otthon rendszer felépül. Cikkünkben bemutatjuk a rendszert felépítő egységeket és azok működését.

Központi modul

Ez az egység felel az okos otthon teljes vezérléséért. Ide futnak be a különböző szenzoroktól származó adatok. Ezen információk birtokában, valamint a beállított szabályoknak megfelelően adja ki az utasítást (feladatot) az épületet alkotó rendszerelemeknek. (villamosság, gépészet, biztonságtechnika)

Szenzorok

Ezek azok az eszközök, amelyek mindenféle információval ellátják okos otthonos központi vezérlőegységét. Ilyen lehet például egy csapadékmérő, egy szélerősség mérő, egy vízszint mérő, egy mozgásérzékelő. Ide tartozhat még továbbá a nyitásérzékelő, tűz -és füstérzékelő is. Az ezekből bejövő adatok elvándorolnak a központi egységhez, amely a beállított szabályrendszer alapján kiosztja a feladatokat.

Vezérlők

Ide tartoznak azok a megoldások, amellyel közvetlenül szabályozhatjuk az okos otthont alkotó eszközöket, berendezéseket. Ezek lehetnek hardveres megoldások, mint például egy kapcsoló, egy gomb. Illetve lehetnek szoftveresek, mint az okostelefonon futó alkalmazás.

Eszközök, berendezések

Ha befutott a központi modulba a vezérlő általi kérés (pl. megnyomtunk egy gombot), vagy az adat (pl. szélerősség), akkor a vezérlő a kéréshez tartozó berendezést a beállított szabálynak megfelelően működésbe hozza. Például, ha megnyomtuk a konyhában egyszer a kapcsolót, akkor felkapcsolódik a konyhapult. Ha ugyanezt a nyomógombot kétszer megnyomjuk, akkor az étkezőnél is felkapcsol a világítás. Ha mondjuk háromszor, akkor elalszik mindenhol. Ugyanez persze a szoftveres kérésekre is vonatkozik. Például okostelefonról felülbíráljuk a nappali beállított szabály szerinti hőmérsékletét.

De ugyanezen berendezések maguktól is működésbe lépnek. Például bizonyos számú csapadékmentes nap esetén bekapcsol az önözőrendszer, vagy erős szélnél működésbe lép az árnyékolástechnikai eszköz.

Kommunikáció az okos otthon rendszerben

Alapvetően, mint minden informatikai hálózat, az okos otthon is kétféle kommunikációs csatornával rendelkezhet. Ez lehet vezetékes és vezeték nélküli. Ha egy rendszer újonnan épül, akkor célszerű a kábelezés, hiszen sokkal biztosabb kapcsolatot kínál, mint a WIFI. Ha meglévő otthonba kell telepíteni, akkor egy jól felépített, stabil vezeték nélküli hálózat is alternatívát jelenthet. 

Kérdés esetén, szívesen állunk rendelkezésedre elérhetőségeink egyikén!