okos otthon tippek

A modern tudomány és a technológia fejlődésének köszönhetően világunkban szinte minden mindennel teljesen összekapcsolódott. Ez az egész megváltoztatta életünket és mindennapjainkat, de egyben lehetőséget is adott életmódunk fejlesztésére és komfortérzetünk javítására. Meg persze ezek a fejlett és intelligens készülékek adnak lehetőséget okos otthonunk kialakítására.

Mivel telefonjaink képesek ezeket az alkalmazásokat futtatni, és egyre több terméket okosként forgalmaznak, így az emberek szerte a világon alakítanak ki okos otthonokat. Bemutatunk néhány egyszerű és olcsó módszert arra, hogyan éljünk a jövő okos házában.

Okos központok

Ahhoz, hogy egy otthont intelligensé alakíts, elengedhetetlen egy központ beüzemelése, amelyhez az okos otthonban működő összes okos eszköz csatlakozik és ezek vezérlését elvégzi. Ez egy központi számítógépes rendszer, amely gondolkozik, mint az agy az emberi testben, így hasonlóképpen tekinthetünk rámint az összes eszköz agyára, központjára.

Okos világítás

Talán a legismertebb otthoni automatizálás az „intelligens fény”, ami ledes, így joggal nevezhetjük a régi izzók modern alakjának. Az intelligens izzók kevesebb energiát fogyasztanak, és olyan fejlett funkciókkal rendelkeznek, amelyek hagyományos, régi társaikban nem fellelhetők.

Ami talán a legfontosabb, hogy otthonosabbak, és akár távirányítóval, érintéssel vagy hanggal is vezérelhetők. Fényereje, színtónusa szabályozható. Ami nagy előnye még, hogy könnyen beszerezhető, és segítségével otthonod már alap szinten okosíthatod kicsit. 

Okos kamerák

Az intelligens biztonsági kamerák napjainkban szinte mindenki számára elérhetők. Ezeket az eszközöket könnyen össze lehet kapcsolni a mobiltelefonnal, így bárhonnan megnézheted okos otthonod minden szegletét. A tudat, hogy otthonunk biztonságban van, és szemmel tartható, szintén nagyban hozzájárul komfortérzetünk fokozásához.

Intelligens mérők

Okos otthon tippek között szerepelnek az intelligens mérők is, amik megmutatják a víz, a gáz és az áram használatát az otthonodban vagy az irodában. De ezek nem csak a hagyományos közműveket mérhetik, hanem a csapadékot, szelet, napsütést is. Mindezen információk birtokában az okos központ meghozhatja a szükséges döntést, szem előtt tartva a maximális energiahatékonyságot.

Ez néhány általános példa bemutatja, hogy a modern technológia hogyan segít az új trendek kihasználásában, és ezen eszközök használatával, hogyan teszi az emberek mindennapi életét egyszerűbbé és kényelmesebbé az okos otthonban.