Vezetékes vagy wifis okos otthon?

okos otthon megoldások

A mai világban a vezeték nélküli technológia nagyon kényelmessé teszi a hétköznapjainkat. Gondoljunk csak a vezeték nélküli telefonra, internetre, töltőre, hangrendszerre. Okos otthonunkat vezeték nélküli, és vezetékes megoldással is kiépíthetjük.

Informatikai üzemeltetőként azonban gyakran találkozunk azzal, hogy a WIFI hálózat nem a legstabilabb, többször eldobja a kapcsolatot, vagy nem megfelelő a jelerőssége. Ez sok mindentől függ, erről már egy részletes cikkeket is írtunk, amit itt találtok. 

Az sem véletlen, hogy ha egy irodai környezetbe érkezel, az alkalmazottak gépe szinte minden esetben ki van kábelezve, és a WIFI hálózaton csak a vendégek “lógnak”. 

Szóval a fenti megállapítás, az ezzel járó előnyök és hátrányok az IT szektor minden résztvevőjére igazak, így az okos otthonra megoldásokra is. Cikkünkben igyekszünk bemutatni ezeket, hogy az automatizálási folyamat megtervezésénél mindennel számolhass, hiszen ezek a tényezők bármilyen épületre hatással vannak. 

Vezetékes okos otthon

A vezetékes kiépítést a legtöbbször költségesebbnek gondolják, ami részben igaz, de nem kerül annyival többe, hogy gazdaságtalan lenne. Cserébe viszont teljesen stabil és megbízható hálózatot kapunk, amit nem zavar(hat) meg a környező otthonok WIFI-je. A kiépítéshez jóval kevesebb kábelre van szükség, mint a hagyományos elektromos hálózat esetében, hiszen egy UTP kábelben nyolc ér fut. Egy új ingatlannál így is-úgyis ki kell vésni a falakat a csövezés miatt, a kábeleket be kell húzni, ez extra kiadást nem jelent. Új ingatlan esetében a WIFI “szóróhoz” is el kell vinni az internetet és a belső hálózatot (TV, notebook, NAS kapcsolatok), ami szintén az UTP kábelen keresztül történik.

Lehetőség szerint, új ingatlan építésekor, egyértelműen a komolyabb, vezetékes okos otthon megoldásokat válasszuk.

Okos otthon, vezetékes vagy wifi-s legyen?

Wifi okos otthon

Más a helyzet meglévő ház, vagy lakás esetében. Tapasztalataink alapján egy kiépült ház vagy lakás esetén a fúrás, faragás nem éppen célravezető. Ilyen esetben előkerülnek a WIFI-s eszközök, amelyek sokkal gördülékenyebben, egyszerűbben telepíthetők.  Amivel viszont kalkulálni kell, hogy a jelerősség nem mindenhol egyforma, helyiségenként jelentősen eltérhet. Első körben mindenképp stabil WIFI-t kell varázsolni. Ebben is tudunk segíteni. Nyilván, ha ez a helyzet, akkor a probléma orvosolásához is kiegészítő eszközök kellenek, aminek van költségvonzata. Persze nyilván nem annyi, mint az egész házat szétfúrni, csövezni, kábelezni, szerelvényezni, stb. Az okos otthon megoldások beszerzésénél arra is figyelni kell, hogy támogassa a vezeték nélküli technológiát.

Biztonsági szempontból a vezeték nélküli átvitel kevésbé biztonságos, de megfelelő tűzfallal – igen, akár házba is -, és IT beállításokkal kevésbé lesz sérülékeny az a másik belső hálózat, ahol érzékenyebb adataink lehetnek. 

Összességében elmondható, hogy mindkét megoldás jó lehet. Új, vagy éppen felújítás előtt álló ingatlan esetében inkább kábelezzünk, meglévőnél bátran alkalmazzunk WIFI-s megoldásokat. Ha elakadsz, vagy javaslatra van szükséged, elérhetőségeink egyikén keress minket bátran, és közösen kitaláljuk a leginkább hozzád illő okos otthon megoldást.